Yardımcı Sayfalar
Sofra Bakım Sanatı
Sofra Bakım Sanatı

İLK ÇAĞLARDAN GÜNÜMÜZE SOFRA TARİHİ

Sofra tarihi yerleşik yaşam kültürünün tarihidir. Kültür tarihinde ilk pişirme aletlerinin keşfi, sofra kültürüne de can vermiştir. En eski sofra gereçlerinin başında bıçak gelir. Yemeğin pişirilmesi bir sorun  olmaktan çıkınca yiyecek hazırlamak da sunmak da bir zevke dönüşmüştür. İnsanlar ayrı evlerde  yaşasalar da yemeklerini birlikte yiyorlardı. Bir sofra etrafında toplanmak, kültürümüzdeki dayanışma ve  paylaşımın temsili olarak işte bunca eskiye dayanır. İnsanlar en eski çağlardan bu yana yemek yedikleri  yerin temizliğine ve düzenine ayrı bir özen gösteriyorlardı. Sofra daima bir araya getiren ortak amaçtır;  yalnızca yiyeceğin değil, hayatın da paylaşımı demektir. Bugün manevi buluşmaların tümünde bir sofra  etrafında toplanmak varsa bunu ilk çağlardaki ortak yaşam kültürüne borçlu olduğumuzu  unutmamalıyız. Bayram, düğün, cenaze, doğum ve daha pek çok özel günde insanları yakınlaştıran,   acının da mutluluğun da paylaşıldığı sofralar tarihin hemen her döneminde kutsal kabul edilmişlerdir.
Sofra Bakım Sanatı

‘Çatal ise bıçak ve kaşığa göre 
hayli geç bir keşifti, buna karşın sofra 
kültüründeki etkisi büyüktü'

SOFRA’NIN ÖNEMİ

Geleneksel yemek kültürümüzde sofra paylaşmanın ve beraberliğin en önemli göstergesi sayılır. Bizler için sofra yalnızca yemek yenilen, kurulup kaldırılan bir şey değil aynı zamanda bireyselleşmenin önüne geçen, paylaşmanın önemini arttıran bir simgedir. Kurulan her sofra bize değerlerimizi hatırlatır. Çünkü yemeklerin dışında saygı, sevgi ve huzur da bulunur. Sofra kültürü, fertlerin aslında bir bütün olduğunu, sadece yemeklerini değil dertlerin ve sevinçlerin de paylaşıldığını vurgular. 

Anadolu’da sofraya verilen Zekeriya sofrası, Halil İbrahim sofrası, çilingir sofrası, mükellef sofra, yer sofrası vb özel isimler sofraya ne kadar önem verdiğimizi gösterir.

Sofra Bakım Sanatı

SOFRA DÜZENİ NASIL OLMALI ?

Bir sofradaki en önemli eşya tabaktır. Sofra düzenine göre diğer eşyaların (çatal, kaşık, bıçak, bardak vb) sıralamasında dikkat etmeniz gereken püf noktalar:

Çatal, kaşık ve bıçakların birbirlerine paralel olmasına dikkat edilmelidir.Birkaç bardak kullanıyorsanız su bardağını yemek bıçağının uç kısmına doğru yerleştirebilirsiniz.Çatal, bıçak ve kaşıkların tutma yerleri aynı hizada ve kullanacakları sıraya göre dizilmelidir. Bu sıranın dıştan içe doğru olduğunu unutmayın.Peçeteyi çatalın sol tarafına ya da tabağın ortasına yerleştirebilirsiniz.Davet düzeninde beyaz ve kırmızı şarap bardağı yan yana sofraya konulur. Misafir hangisini tercih ederse, diğeri masadan kaldırılır.

Sofra Bakım Sanatı