Yardımcı Sayfalar

Arapça “kahva”dan gelen ve Türkçeden çeşitli Avrupa dillerine “kaffee, kaffe, koffie, kahvi, coffee, cafe, caffe” şekillerinde geçen “kahve” kelimesinin menşeine dair farklı görüşler vardır.


 Kahvenin ilk defa keşfedildiği Etiyopya’nın (Habeşistan) güneybatı şehri Kaffa’ya olan fonetik benzerliği yüzünden buradan geldiğini iddia edenler olsa da adı geçen ülkede kahve ağacına, meyvesine ve bu meyveden yapılan içeceğe “bün/ bunn” adı verildiğinden bu görüş çok olası değildir. 

Bazı araştırmacılar ise, içene zindelik kazandırdığı için Arapça kökenli “kuvve”den geldiğini 

iddia etmektedirler ki bu da uzak bir ihtimaldir. Aslında eski Arapçada “kahve” sözcüğü bulunmaktaydı ve bâde, içki, şarap ve ayrıca hoş koku anlamlarında kullanılmaktaydı. 

Kahvenin, anavatanı Etiyopya dışında ilk kez tüketildiği merkezlerden biri olan Yemen’de de “bün” diye adlandırıldığı düşünülürse “kahve” kelimesinin Arapça olma ihtimali güçlenmektedir.

Diğer taraftan Arapça çekirdek halindeki kahveye “bün” denmesi sorunu çözecek önemli bir ipucudur. Neticede hem keyif verici hem de kokulu bir içecek olmasından dolayı Afrika’dan gelen bu yeni maddeye isim olmuştur.